18.2.09

Entrevista a l'autor del còmic "Què està passant?", Alfons López


Mans Unides acaba de editar el còmic "Què està passant?", obra del periodista i dibuixant Alfons López. En una iniciativa pionera, el còmic està dirigit a joves d’entre 15 i 18 anys, i té com a objectiu sensibilitzar els joves de la situació de la fam i la pobresa en el món, en un llenguatge proper als joves.

L’obra, que té una tirada de 60.000 exemplars, serà distribuïda amb el diari Secundèria i per les delegacions de Mans Unides, on podeu demanar-lo gratuïtament.

Preguntem a l'autor sobre còmic:

-Alfons, com et vas plantejar aquesta encàrrec destinat a un públic tan exigent com l’adolescent?

-Sí, costa atreure el seu interès. És per això que vaig enviar una enquesta a adolescents d’una escola de Santa Coloma de Gramenet. 80 joves d’entre
15 i 17 anys em van contestar sobre quins temes els atreuen, sobre els seus hàbits d’oci i de consum o el seu grau de coneixement sobre l’actualitat. Els resultats varen ser molt interessants i de vegades, fins i tot sorprenents.

- Has basat doncs el guió del còmic en aquestes pistes sobre què els interessa?
-Sí, he pres algun punt de referència per a ells, de manera que es sentin reflectits a la història. Per exemple, la història arrenca en un partit de bàsquet.

- Quines han estat les teves fonts d’ informació per al contingut?
-Ja havia publicat altres còmics dedicats als Objectius del Mil·lenni, així que ja tenia força documentació. Ho he complementat amb estudis de Mans Unides i ho he adaptat a aquest tipus de públic, utilitzant un llenguatge planer, que els sigui proper. He volgut explicar quins són els mecanismes estructurals pels quals es dóna la pobresa en el món i les causes polítiques i econòmiques, fugint de simplificacions.

-Què esperes dels joves que llegeixin el còmic?
-Espero que els interessi, que ja que estan en un moment de descoberta al món, que vulguin entendre com funciona aquest, i tractin de fer-ne alguna cosa al respecte. No vull transmetre derrotisme quant a la situació, sinó que vull que sàpiguen que la nostra naturalesa ens dóna la capacitat de modificar les nostres conductes i canviar les coses.


Presentarem el còmic el proper dimecres 25 a les 12 hores al Fnac de plaça Catalunya.