L´alarma creada per l´expansió de la Influenza A (H1N1) sembla remetre a Mèxic i a la resta del món, encara que els contagis continuïn produint-se. Ens arriben però, veus de contraparts de Mans Unides qui recorden que aquesta pandèmia ha evidenciat la fragilitat del servei sanitari a Mèxic, fent dels pobres, el més vulnerables al contagi.
Un cop superada l´emergència, el balanç de les actuacions de les autoritats sanitàries porta a comprovar que veritablement, les persones més vulnerables han estat les més exposades al contagi del virus, per manca d´informació i mitjans.
L'Erika Rodríguez , periodista de la revista Contralínea ha qualificat ja l´epidèmia com la "pandèmia de la pobresa":
"Més de 50 milions de mexicans desnodrits -dels quals 20 milions pateixen pobresa extrema- són els més vulnerables davant l´epidèmia de l'influenza A. Indicadors internacionals mostren que la quarta part de la població del país pateix alimentació precària i manca d´aigua potable . Es tracta de persones que, en realitat, tampoc tenen dret a la salut ".
Juan Martín , director de "El Caracol AC", contrapart des de fa 14 anys de Mans Unides, reconeix que "en aquest tipus d´emergències moltes persones, els socialment invisibles, queden fora de l´abast de les mesures de protecció".
En aquest sentit, Amanda Ramos , tècnic de l´Escola per Promotores i Promotors Juvenils de Drets Humans de la ciutat de Mèxic, assenyala que aquesta epidèmia ha evidenciat les grans "deficiències del sistema de salut mexicà". Unes mancances basades en una infrastructura mèdica, sanitària i científica insuficient i en l´escassa preparació per fer front a una contingència d´aquesta mida. A això cal sumar -assenyala Ramos- "la manca d´educació i informació als ciutadans, la discriminació i els abusos laborals".
Gustavo , missioner mexicà que afirma que el sistema presenta grans "debilitats". "Crec que més que el virus, és el nostre sistema de salut el que necessita renovar-se a nivell federal, per estats i per municipis".
Gustavo es queixa de la pèssima distribució dels recursos econòmics a Mèxic. "Al nostre país tenim l´home més ric del món (Carlos Slim) i dos dels municipis més pobres de l´Amèrica Llatina, Cochoapa i Metlatonoc, on en alguns llocs l´esperança de vida és de 35 anys".
Informació manipulada
La informació que s´està generant "ha fet a la gent escèptica davant el tema" diu Juan Martín. Gustavo fa també èmfasi en això, "no sabem si el Govern i els mitjans presenten la veritat objectiva o la manipulen".
Un altre dels punts poc clars és el "origen" d´aquest brot de Influenza A (H1N1); per alguns cada vegada cobra més força la idea que les granges industrials porcines "tenen gran responsabilitat".
En aquest context poc clar, "El Caracol AC" està desenvolupant (recolzat per Mans Unides, espiralradio.org i callejeros.org) una campanya de prevenció centrada en la difusió de mesures de caràcter higiènic per evitar el contagi.
A més, ara, quan ha baixat el nivell de l´alerta sanitària, "El Caracol AC" continuarà assessorant a les poblacions de carrer per tal de garantir "el seu accés a serveis d´higiene, salut i atenció immediata davant l´emergència".
>Pots rebre les actualitzacions del blog per email, introduint la teva adreça aquí o a l'espai que trobaràs a la columna de la dreta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada