12.6.09

Bolívia: el treball de no abandonar l'escola



A Bolívia hi ha aproximadament 800.000 nenes, nens i adolescents treballadors, el que representa el 21'3% de la població activa.

En els darrers anys, el treball infantil s'ha incrementat en el país al mateix temps que la pobresa i la inestabilitat laboral. Cada vegada més, els nens i adolescents han d'ingressar en el mercat laboral, amb la finalitat de generar ingressos per a la subsistència de les seves famílies. Malauradament, a això cal sumar que la taxa d'abandonament escolar en aquest col·lectiu està creixent de forma alarmant.


El projecte que porten a terme amb el suport de Mans Unides, vol millorar de les condicions sociolaborals dels nens treballadors. Es localitza en els Municipis de Cargol, Huanuni i Cercado, al departament d'Oruro:


La taxa d'analfabetisme en aquests llocs ronda el 86% i l'Índex de Desenvolupament Humà dels menors de 18 anys és mitjà-baix.

Els nens treballadors de la zona, a més d'enfrontar-se a diari a la violència i la discriminació, són víctimes fàcils d'un abusos que es tradueixen en un baix nivell salarial, l'excés de jornada i la manca de protecció de les autoritats.



Projecte de Mans Unides i DNI Bolivia


L'organització Defensa de Niños/as Internacional (DNI-Bolivia), que porta 10 anys de treball amb nens i adolescents dels departaments més empobrits de Bolívia, va posar en marxa, amb la col·laboració de Mans Unides, un projecte per a la millora de les condicions de treball dels menors ia la reducció dels nivells d'abandonament escolar.

Conscients que les famílies no poden prescindir dels ingressos que genera el treball dels nens, el programa ofereix acompanyament escolar als petits, i intenta formar i conscienciar els pares en la necessitat que els nens vagin a l'escola, després de seva jornada laboral.

A més, s'ofereixen els mitjans necessaris (capacitació o microcrèdits) perquè aquesta famílies posin en pràctica diferents iniciatives professionals.

També, el personal local farà especial èmfasi en aconseguir, mitjançant una formació específica, que els menors ben preparats i que tinguin edat suficient, puguin tenir accés a un treball digne. Els beneficiaris directes d'aquest programa són 83 nens treballadors.

Pots rebre les actualitzacions del blog per email, introduint la teva adreça aquí o a l'espai que trobaràs a la columna de la dreta.