12.11.08

Enviament d'ajuda al Congo i la història de l'Omitra




Des de Serveis Centrals de Mans Unides ens informen que s'ha atés ràpidament a la crida d'emergència efectuada per Càritas Goma des del Kivu Nord, província del Congo situada a la frontera amb Rwanda, on la situació –per l'arribada massiva de desplaçats- és catastròfica.

Segons la informació que ens donen, els medicaments escassegen en la mateixa proporció en què augmenten les malalties i el nombre de desplaçats.

La escalada del conflicte que des de fa dècades afecta la República Democràtica del Congo (RDC) està portant al país a una crisi humanitària sense precedents, que s'espera que tingui greus conseqüències també en les nacions veïnes.


Són més d'1,5 milions de persones, sense mitjans que adormen el ras o acollits en hospitals, escoles i missions fins que s'instal·len els camps, exposats a tot tipus de malalties (febres, grips, paludisme, gastroenteritis i diarrea, infeccions de tota mena i una gran desnutrició en nens menors de cinc anys). A més a més, durant els primers nou mesos de 2008, Kivu Nord ha patit tres epidèmies de còlera i xarampió, malalties mortíferes i de fàcil propagació.

Càritas Goma
, que s'ocupa de la gestió de diversos centres de salut i hospitals, ha sol·licitat a Mans Unides suport per a l'adquisició de medicaments amb què assegurar unes condicions mínimes de salut a 12.428 persones desplaçades dels territoris de Masisi i Rutshuru, epicentre dels últims atacs.

Mans Unides
porta molts anys treballant en la RDC. Anualment el departament d'Àfrica Central aprova una mitjana de 25 projectes (sobretot en els sectors educatiu, agrícola i sanitari) per a aquest país extremadament ric en recursos i desgraciadament empobrit per la cobdícia externa.

Un país que assisteix a la seva pròpia destrucció davant indiferència de governs i institucions.

La dona de la foto de Reuters és diu Omitra i té la seva història personal:

L'Omitra Mbonigaba N'Bahunde, 53, té por que els seus fills estiguin morts. És a un campament de refugiats a Kiwanja, 70 quilòmetres (50 milles) al nord del Goma al Congo oriental, 11 de novembre de 2008.

N'Bahunde
creu que els seus fills, amb edats entre 20 i 23, han estat assassinats la setmana passada quan els rebels capturats Kiwanja i desenes de joves homes en edat de combatre van ser trobats morts a trets a les seves llars.
Setmanes de violència han obligat a més de 250000 persones de les seves llars o destartalats campaments on s'havien refugiat, el que eleva a més d'1 milió el nombre de refugiats interns d'anys de lluita a la República Democràtica del Congo de la província de Kivu del Nord