6.11.08

Perill d'una nova crisi humanitària al Congo



Amb motiu del recent agreujement de la guerra del Congo, la Federació de Comitès de Solidaritat amb Àfrica Negra (Umoya) ha fet públic un comunicat en el que assegura que, malgrat que fa ja dos anys que a la República Democràtica del Congo (RDC) es van celebrar unes eleccions lliures, democràtiques i transparents, “el poble congolés de les províncies de l´est del país, Kivu-Nord i Kivu-Sud, continua vivint un malson de violència, inseguretat i violació permanent dels Drets Humans”.


“Novament, han ressorgit els assassinats, violacions, saquejos, batalles i fugides de la població”
el que allunya tota esperança de restauració de la pau, “condició necessària per començar a millorar les condicions de vida d´una població sumida per dècades en la pobresa i la inseguretat”.

Umoya acusa directament a Laurent Nkunda, tutsi congolés i dirigent de la guerrilla que assola aquesta zona de la RDC, com a culpable últim i artífex de tant de patiment. “Nkunda i els seus homes estan recolzats clarament pel govern de Rwanda que, al seu torn serveix els interessos de grans potències del Nord (Estats Units, Regne Unit, Bèlgica, Holanda”.

El comunicat es pregunta, també, el per què de l´interès d´aquestes grans potències l´est país africà. Els minerals com el coltá, la casiterita, els diamants o la wolframita “surten del país en camions i helicòpters, via Rwanda, i acaben a les mans de les multinacionals d´occident”. La resposta és evident…

El conflicte del Congo
ha causat ja 5,5 milions de morts (directes i indirectes) i ha suposat que més d´1 milió de persones hagi hagut d´abandonar les seves llars fugint de la violència i la pressió.

En els últims dies la situació en l´est del país s´ha agreujat de tal manera que Ban Ki-moon, secretari general de l´ONU, ha advertit que s´està “creant una crisi humanitària de dimensions catastròfiques que amenaça de provocar conseqüències calamitoses a escala regional". Desenes de milers de persones han fugit de l´avanç rebel que està sent recolzat per l´exèrcit de la veïna Rwanda.