20.10.08

Aprendre de la innovació africana

Com poden les organitzacions pel canvi social innovar?

Aquesta és la pregunta que es feia divendres passat en Ethan Zuckerman, cofundador del projecte Global Voices i de l'ONG Geek Corps en la seva participació al curs "Sociedad Red: cambios sociales, organizaciones y ciudadanos" celebrat al Cccb de Barcelona, i en el que Mans Unides va participar.

Constraint
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: africa innovation)


Segons el fundador de Global Voices, les organitzacions socials són poc realistes en com les tecnologies en xarxa poden ser factor d'innovació. "Cal aprendre de la innovació que es fa a l'Àfrica".

L'Ethan Zuckerman basà la seva intervenció en la hipòtesi de que les limitacions fomenten la innovació.

"Quan no tens res, tot és possible" va dir, mentre mostrava tota una sèrie de innovacions que s'han fet a diferents països africans.


Entre els exemples explicà el cas d'una olla capaç de mantenir els aliments refrigerats malgrat les altes temperatures africanes, o la utilització de carbó fet de residus orgànics.



Per Zuckerman només les innovacions que tenen en compte les tres condicions són adoptades:

- Que no lluitin contra la cultura pròpia
- que adoptin mecanismes de mercat
- innovació partint dels recursos i plataformes ja disponibles


Parlà en termes quasi bé "hackers", com una autèntica "pirateria" dels objectes, referint-se en aquesta capacitat a l'Àfrica d'innovar en base als objectes més familiars i disponibles, per després adaptar-los a diferents necessitats, com per exemple les bibicletes.

Tecnologies com els telèfons mòbils estant canviant moltes coses més que les comunicacions. Estant introduint un munt d'aplicacions i negocis en base aquesta tecnologia, com sistemes de telepagament (TradeNet) o d'informació agrícola (M-Pesa), entre d'altres.

Per l'Ethan Zuckerman:

- Els problemes no són evidents des de la distància
- El que tens ja, importa més que allò que et falta
- La infraestructura pot engendrar infraestructura


EL fundador de Global Voices va fer un repàs a diverses iniciatives d'innovació segons aquestes condicions, com per exemple el projecte de One Laptop per Child- OLPC, (un portàtil per a cada nen) o Kiva, una organització que ajuda a emprenedors locals a rebre finançament.

"La innovació ve d'entendre les necessitats de totes les parts" va dir.

Respecte al projecte de Global Voices, que vol ajudar a difondre fonts d'informació alternatives i es promogut per la Universitat de Harvard, Ethan Zuckerman va explicar el perquè de la seva implicació:

"La percepció de l'Àfrica és encara un gran obstacle pel seu desenvolupament; i és per això que vaig decidir treballar per canviar la imatge del continent africà".