30.10.08

Humanitzar l'economia



Cal humanitzar el sistema econòmic.

Aquesta és una de les conclusions que es van escoltar dilluns passat a l’Església del Sagrat Cor del carrer Casp. Un grup d’experts de diferents àmbits van ser convidats per Cristianisme i Justícia per tal de tractar d’explicar davant de quin tipus de crisi estem: econòmica o de valors, de gran números econòmics o de rostres humans atrapats per un sistema insolidari.

Tots els experts van coincidir en la necessitat de repensar el sistema econòmic. Més enllà dels aspectes estrictament financers va haver una crida comuna a “humanitzar” l’economia i a reflexionar sobre els valors que han portat a la situació actual.


Cobdícia de les persones i les institucions

Luis de Sebastian
va ser contundent: “estem davant d’una crisi de cobdícia col•lectiva, la cobdícia de les persones però també de les institucions”. Va fer una crida a una nova cultura de la moderació i al replantejament del sistema econòmic actual, com “una ideologia a desterrar, per ser inhumana”.

“Ara ens toca humanitzar la economia” i proposà cercar un sistema mixt i reforçar el paper de les institucions per què siguin capaces de defendre els interessos del comú de tota la societat, especialment d’aquells més desprotegits.
En una frase que produí un gran aplaudiment, Sebastian va cloure “Cal acabar amb aquest sistema ferotge abans que ell no acabi amb nosaltres”.


Josep Maria Loza
va fer una acurada introducció a les causes de la situació actual. “La liquiditat ha desaparegut” deia Loza. “Els bancs van a buscar els diners i els que els tenen, se’ls han guardat ningú sap on”.

Alfredo Pastor per la seva banda, criticà amb duresa el procés de desregularització en el camp financer dels darrers 10 anys en aplicació d’una economia ultraliberal. Pastor però, va veure en la crisi una oportunitat “per revisar les nostres costums” i “pensar en ajudar a aquells que estan patint amb més força la crisi, estar disposats a ajudar-los” va cloure.


Mirar pel retrovisor de la nostra societat


“Cal mirar pel retrovisor” va dir en Jordi Roglà, director de Càritas, en referència d’aquells persones que sempre han estat més vulnerables als daltabaixos econòmics. “Estic cansat que els periodistes em truquin només per saber xifres. Darrera d’aquestes xifres hi ha rostres humans” recordà Roglà. “No crec que estiguem davant d’una crisi financera, però sinó d’una gran crisis de valors”.

En aquest sentit, el director de Càritas, va fer un repàs de les crisis anterior que han tingut menys ressò mediàtic, com ara la crisi alimentària o la crisi del Estat del Benestar, i va recordar que en els darrers 10 anys, malgrat l’augment de la economia, la despesa social no ha augmentat.