16.12.08

“El canvi climàtic és un repte material i moral per a tots nosaltres”



El passat divendres 12 de desembre passarà a la història com el dia clau en què es va aconseguir un acord definitiu per a un pla de lluita contra el canvi climàtic. Els caps d´estat i de govern de la UE han aconseguit unificar criteris i acostar postures entorn d´aquest greu problema que ja està tenint conseqüències econòmiques i humanes.

Les mesures permetran a la Unió complir abans de 2020 amb els seus compromisos de retallar les emissions de diòxid de carboni (CO2) en un 20%, millorar l´eficiència energètica en un altre 20% i que el 20% de l´energia que consumeix procedeixi de fonts renovables.

Aquest acord marca un canvi en les polítiques internacionals de lluita contra el canvi climàtic, i s´acosta a les exigències que les Nacions Unides van fer públiques en la Convenció Marc sobre Canvi Climàtic que va tenir lloc en Poznan, Polònia, en les últimes setmanes, on es va reclamar als 189 països allí reunits una base de compromisos que marquin el camí cap a l´acord que es vol aconseguir a Copenhaguen al desembre de 2009.

El secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, va reclamar una “revolució copernicana per fer un planeta més sostenible”, recordant la necessitat que cada actor implicat assumeixi les seves responsabilitats perquè “els països més pobres no haurien de patir els primers el problema que no han creat”.



Campanya “Desenvolupament i Justícia Climàtica”

Amb motiu de la cimera de Poznan, i per intentar reconèixer el dret dels pobles del Sud a un desenvolupament sostenible, va tenir lloc el passat diumenge 7 de desembre, la presentació de la campanya “Desenvolupament i Justícia Climàtica”, liderada per CIDSE, l'aliança d´organitzacions catòliques de desenvolupament a la que pertany Mans Unides, i per Caritas Internationalis.

René Grotenhuis, president de CIDSE, va remarcar el caràcter global d´aquesta campanya, perquè “el canvi climàtic és un problema que afecta tant al Nord com al Sud, i aquesta és la raó per la qual hem de buscar una solució conjunta”.

“S´estan usant milers de milions de dòlars per alleujar la pressió actual en els mercats financers”, va assegurar, assenyalant la importància d´aquestes mesures, però recordant que “no hem d´oblidar que si fallem en el tractament del canvi climàtic ara, el preu que haurem de pagar en els pròxims anys tindrà conseqüències humanes i econòmiques que encara no podem arribar a comprendre”.
Per la seva banda, el bisbe Theotonius Gomes, president de Caritas Bangladesh, va instar a la societat civil receptora del missatge, i als governs a qui es reclama l´acció, a “posar-se del costat de què més pateixen, perquè és una qüestió de deure moral”. .
“El canvi climàtic -va afegir- és un repte material i moral per a tots nosaltres”.


Fotos: Alernet, CIDSE