4.2.09

8 reptes que Àfrica ha de fer front


Com us explicaven ahir, aquestes setmanes de llançament de la 50 campanya ens visiten diferents testimonis del Sud. Ahir l'Asensio Iguaran, que porta més de 40 anys a Mali, va oferir una xerrada pels voluntaris i gent que treballem a la delegació de Barcelona de Mans Unides.

L'Asensio, de cor africà encara que naixement basc-com l'hi agrada dir-, va assenyalar 8 reptes que Àfrica ha de fer front:

  1. La globalització,
  2. la pobresa i la fam,
  3. un deteriorament del sector agrícola.
  4. l'analfabetisme,
  5. el creixement descontrolat de les ciutats
  6. les guerres, conflictes bèl·lics, i persones desplaçades
  7. les pandèmies com la Sida i el paludisme
  8. el mal govern i la corrupció



"Què important és la mirada... -deia Iguaran- Àfrica necessita una mirada de respecte. Que sapiguem valorar a l'africà que és persona i amb una cultura ancestral de la que podem aprendre moltíssim"

Mali és un país que duplica l'extensió d'Espanya, i en canvi només té 13 milions d'habitants, "sol i sorra, aquesta és la nostra riquesa". Iguaran és un pare blanc, que ens aquests darrers 40 anys ha vist "una evolució" en el país". "L'aïllament d'Àfrica ja no existeix".

Iguaran explicà com la globalització ha afavorit als més rics del país, i desafavorit al desenvolupament del sector agrícola. "Hi una gran diferència entre el camp i la ciutat: El camp viu encara com fa aquí dos segles, sense llum, aigua, vivendes construïdes per ells mateixos amb tova. 



"Àfrica és rica (...) però qui explota aquesta riquesa són els països d'occident, i per poder explotar-les es venen armes a les ètnies rivals, i mentre es maten, la població fuig, i ja poden explotar les riqueses naturals".

El missioner va recordar que la crisi econòmica afecta severament als preus dels aliments, i abocant a la fam a moltes poblacions.

El problema de la fam encara no s'ha solucionat recordà Iguaran: "Esperem que aquesta crisi porti a la reflexió per a una política que doni una sobirania alimentària a tots els pobles".


"El valor suprem de l'africà és la vida"

El sentit de la comunitat és molt més fort que a Europa segons ens explicà el missioner. El concepte d 'humanitat és "viure en comunió amb els avantpassats": "Hi ha un proverbi bámbara -ètnia amb la que conviu Iguaran- que diu "si veus un voltor atacar un cadàver, no li diguis "deixa'l en pau" sinó "deixa'ns en pau", perquè som part de la teva humanitat". Aquest concepte és una antropologia interessant també per a nosaltres, ja que  "tots compartim una mateixa humanitat".

L'Asensio és ara camí de Las Palmas, on continua donant el seu testimoni per a la campanya de Mans Unides. Ens quedem amb una frase que ens va dir ahir: "Hem de creure de que les coses poden canviar"



1 comentari:

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Molt interessant el testimoni de persones com l'Asensio. N'hem d'aprendre molt.

Jo també em quedo amb l'última frase.

Salut!