30.3.09

50è Aniversari de Mans Unides a Montserrat, la crònica


El dissabte 28 de març els voluntaris de les delegacions de Mans Unides amb seu a Catalunya van celebrar el 50è aniversari. Un dia gris i plujós no va desanimar a les gairebé 700 persones que van participar d’aquesta celebració, en representació de tots els voluntaris que al llarg de mig segle han treballat per la solidaritat.

Als porxos de la plaça de Santa Maria, les presidentes de les delegacions catalanes de Mans Unides donaven la benvinguda i lliuraven els fulars i xapes que distingirien al grup d’altres pelegrins. Va ser un moment amb nombroses mostres d’alegria pel fet de retrobar-se amb tanta gent coneguda i amiga. Les salutacions i abraçades van ocupar una bona estona.

L’eucaristia va estar presidida pel cardenal-arquebisbe de Barcelona, i concelebrada pel Pare Abat de Montserrat i gairebé la totalitat dels bisbes de Catalunya, a més a més d’un bon nombre de preveres que acompanyaven els voluntaris, en un gest clarament de suport i reconeixement al treball de Mans Unides.



Mons. Martínez Sistach
, va recordar en l’homilia, els trets identificatius de Mans Unides: lluita contra la fam, no sol de pa, sinó també de cultura i de Déu; conscienciar la societat sobre aquest fet i cercar recursos per a finançar projectes de desenvolupament. També digué que “quan els cristians volen agrair alguna cosa a Déu, sovint ho fan a través de la seva mare, lògic, per tant, que aquesta celebració tingui lloc al santuari de la Mare de Déu de Montserrat”. Després comentà l’evangeli de les noces de Canà, tot fent un paral·lelisme entre l’actitud de la Mare de Déu i Mans Unides. Entre altres coses, digué:


“Maria va acceptar la invitació a un fet social. Els cristians estan presents en la societat i les seves institucions, per a impregnar-les de l’amor de Déu”.
“La presencia de Maria a les noces va ser una presencia atenta a tot el que succeïa al seu voltant. Mans Unides està atenta a les necessitats del món”.
“La presència de Maria va ser una presència solidària, igual que fa Mans Unides que se solidaritza amb els pobres del món sense cap mena de discriminació per raó de raça, llengua, etc”.

En acabar l’eucaristia, els voluntaris es van congregar a la plaça. La pluja, generosa en aquest moment, va dificultar una mica l’acte, però tot i així, es va continuar amb el programa previst. Maria Balart, delegada de Tortosa, amb veu forta i clara, amb convenciment i entusiasme, va llegir el manifest que fa 50 anys, les dones d’Acció Catòlica llançaven al món “Declarem la guerra a la fam”, que els participants a la trobada van escoltar aixoplugats amb paraigües, impermeables i sota el porxos de la plaça, i que van corroborar amb un fort aplaudiment. Després de la lectura del manifest, Montserrat Graner de la delegació de Sabadell va explicar que la Cobla Contemporània ha compost una sardana titulada Mans Unides, que es va presentar el diumenge 29 a la Plaça Major de Sabadell.

Tampoc l’Esbart Dansaire “L’Om de Llanars del Ripollès” es va fer enrere pel mal temps, i soportant la pluja va ballar unes bellíssimes danses.

Tot seguit, en una gran sala dels baixos del restaurant on més tarda va tenir lloc el dinar, la germana benedictina Teresa Forcades, va pronunciar una conferència magistral sota el títol “Tot és relatiu menys Déu i els pobres”. Abans, però, Rosa Pradas, delegada de Barcelona, es va adreçar als assistents en un capítol d’agraïment a moltes persones, però sobretot als voluntaris de Mans Unides, paraules que han estat interrompudes una i altra vegada, per forts aplaudiments. Seguidament es va llegir la carta que el bisbe Pere Casaldàliga va enviar per l’esdeveniment, i per últim, Begoña de Burgos, presidenta nacional de Mans Unides, va saludar i felicitar els assistents per la tasca realitzada.

Durant l’exposició de la seva conferència, la Gna. Teresa, en un to molt agradable i proper, i amb un llenguatge clar, va captivar l’auditori que omplia la sala de gom a gom. Va destacar la predilecció de Déu pels pobres, va recordar amb xifres i exemples prou clars la magnitud de la pobresa avui dia, i va explicar que el problema de la fam al món “no és un problema de recursos, sinó de voluntat política”, atès que es produeixen recursos suficients perquè tothom estigui ben alimentat. El públic assistent va aplaudir amb entusiasme la conferència així com les respostes que va donar a les preguntes que li van formular.

L’acte va acabar després de dinar, amb unes paraules d’agraïment per part de la presidenta nacional de Mans Unides. Per últim, Pilar Menéndez, delegada de Lleida, va comunicar que la Paeria ha concedit la Medalla de la Ciutat a Mans Unides de Lleida, en el seu 50è aniversari, i que els serà lliurada en el transcurs de la Festa Major d’enguany.

Aquesta celebració va ser un dia de festa per a Mans Unides i de gran satisfacció per part dels voluntaris, pels 50 anys de solidaritat i lluita contra la fam al món. Però, també, d’una gran preocupació, perquè la pobresa, la fam i la manca d’oportunitats creix dia rere dia.

Per això la gran festa de Mans Unides esdevindrà el dia en que, solemnement, es proclami la seva dissolució perquè ja no siguin necessaris els seus serveis. Aquell dia en que els governs de torn dels diferents països hagin dotat al seu país de les infraestructures necessàries perquè els seus ciutadans puguin gaudir d’una vida digna. Però, mentre arriba aquest dia tant desitjat, Mans Unides continuarà treballant i, lògicament, complint anys de solidaritat. 

Conxita López Torres


> Pots rebre les actualitzacions del blog per email, introduint la teva adreça a l'espai que trobaràs a la columna de la dreta.